Gull-poteter blir potetgull

For at chipsen skal bli god,
må råvarene være de beste!

Vi lysgror for å «kickstarte» dyrkeprosessen slik at poteten blir litt tidligere klar

Her sorterer vi settepoteter. Dette er poteter som skal i små kasser og videre til lysgroing. Grunnen til at vi lysgror er at for å ha poteten ferdig tidlig (uke 30) slik at vi rask kan starte mede å lage deilig Potetgull fra fersk potet.

Når vi lysgror er det viktig med et jevnt lys over potetene samt jevn temperatur. Dette gir en frisk og god pigg på poteten. Piggen gir poteten den velse ekstra «starten» slik at piggen er i gang når den kommer i bakken.
Ut i fra potet med pigg og tilhørende flotte røtter, utvikler det seg knoller som da blir nye poteter. Som igjen vil gi masse deilig Potetgull.

People in nature, Sky, Cloud, Furniture, Plant, Wheel, Tree, Wood, Tire, Agriculture

En omstendig prosess

Utgangspunktet for en god potetkvalitet, er at bøndene bruker settepoteter av god kvalitet om våren. Når jorda er lagelig og varm nok, blir potetene satt. Dette skjer i april i de tidligste områdene i Østfold og Vestfold. I de andre områdene blir potetene satt i løpet av mai.

Maarud samarbeider med dyktige bender på Østlandet som holder til i de fineste dyrkningsområdene. Det dyrkes i dag seks like potetsorter, og vi jobber alltid med å finne den optimale potetsorter for chipsproduksjon. For å komme gjennom Maaruds kvalitetskontroll, skal poteten ha en rund og fin fasong, ha høyt tørrstoff, gi fin chipsfarge, være sterk mot sykdommer, gi en god avling og skal kunne holde seg på lager i mange måneder.

Gjennom vekstsesongen trenger potetene godt stell. De har fått med seg næring i form av gjødsel når de ble satt i jorda, men det hender ofte at bonden må tilføre ekstra næring i løpet av sommeren, hvis vekstforholdene tilsier dette. Etter ca 3 uker spirer potetene.
Da dannes det snart nye knoller i potetdrillen. Bonden må da hyppe over mer jord, slik at sollyset ikke slipper til og gjør de nye knollene grønne. Gjennom sommeren må bonden vanne potetene hvis det blir tørt, og beskytte potetriset mot skadedyr og sykdommer.

I begynnelsen av august er de første potetene klare for levering til Maarud. Potetene kommer fra Østfold og Vestfold, fra de bøndene som setter sine poteter i april. Utover august og september er det full fart med å høste poteter på jordene. Både for å forsyne fabrikken med ca. 500 tonn i uken, og for å fylle potetlagrene slik at Maarud kan produsere chips gjennom hele året. I månedsskiftet september/oktober kommer normalt den første frosten. Alle chipspotetene må være høstet innen den tid. Hvis ikke kan frosten ødelegge den gode chipsfargen.

Ved ankomst til fabrikk blir potetene vasket, skrelt og snittet. Avhengig av type Potetgull, snittes potetene som riflet eller flate skiver. Potetskivene friteres i vegetabilsk olje. Potetgullet blir deretter påført riktig krydder og pakket i poser. Vi bruker mange typer krydder, men vanlig salt er den mest populære varianten. Produksjonsprosessen er i stor grad automatisert.Vi forsøker alltid å ligge et steg foran våre konkurrenter, og ønsker å være tidlig ute med nye produkter. Maarud var først ute med å benytte solsikkeolje i sin produksjon til Pop Delight, Superchips var Norges første lavfettprodukt og Sprø var første chips i Norge med redusert saltinnhold osv.

Vi leter kontinuerlig etter nye produkter, men også å forbedre de kjente og kjære produkter vi har i dag.