historie_header_red

Poteter og produksjon

Hva skal til for å dyrke en god chipspotet?

MAARUD har mange dyktige produsenter som leverer chipspoteter av god kvalitet til fabrikken. Dyrkerne holder til i de gode dyrkingsområdene for potet på Østlandet.

MAARUDs produsenter dyrker i dag 6 forskjellige spesialsorter til chips og det jobbes kontinuerlig med å finne ennå bedre potetsorter. Potetene skal ha en rund og fin fasong, ha høyt tørrstoff, gi fin chipsfarge, være sterk mot sykdommer, gi en god avling og skal kunne holde seg på lager i mange måneder.

Utgangspunktet for en god potetkvalitet er at bøndene bruker settepoteter av god kvalitet om våren. Når jorda er lagelig og varm nok, blir potetene satt. Dette skjer i april i de tidligste områdene i Østfold og Vestfold. I de andre områdene blir potetene satt i løpet av mai.

Gjennom vekstsesongen trenger potetene god stell. De har fått med seg næring i form av gjødsel når de ble satt i jorda, men det hender ofte at bonden må tilføre ekstra næring i løpet av sommeren hvis vekstforholdene tilsier dette. Etter ca 3 uker spirer potetene. Da dannes det snart nye knoller i potetdrillen. Bonden må da hyppe over mer jord, slik at sollyset ikke slipper til og gjør de nye knollene grønne. Gjennom sommeren må bonden vanne potetene hvis det blir tørt og må beskytte potetriset mot skadedyr og sykdommer.

I begynnelsen av august er de første potetene klare for levering til MAARUD. Potetene kommer fra Østfold og Vestfold, fra de bøndene som setter sine poteter i april. Utover august og september er det full fart med å høste poteter på jordene. Både for å forsyne fabrikken med ca. 500 tonn i uken og for å fylle potetlagrene slik at MAARUD kan produsere chips gjennom hele året. I månedskiftet september/oktober kommer normalt den første frosten. Alle chipspotetene må være høstet innen den tid. Hvis ikke kan frosten ødelegge den gode chipsfargen.

 

Produksjon

Prosessen fra rå potet til ferdig pose Potetgull tar ca 12 minutter. Ved ankomst til fabrikk blir potetene vasket, skrelt og snittet. Avhengig av type Potetgull snittes potetene som riflet eller flate skiver. Potetskivene friteres i vegetabilsk olje. Potetgullet blir deretter påført riktig krydder og pakket i poser. Vi bruker mange typer krydder, men vanlig salt er den mest populære varianten. Produksjonsprosessen er i stor grad automatisert.

Vi forsøker alltid å ligge et steg foran våre konkurrenter og ønsker å være tidlig ute med nye produkter. MAARUD var først ute med å benytte solsikkeolje i sin produksjon til Pop Delight, Superchips var Norges første lavfettprodukt og Sprø var første chips i Norge med redusert saltinnhold osv. Kontinuerlig leter vi etter nye produkter men også å forbedre de kjente og kjære produkter vi har i dag.