historie_header_red

Maarud Potetgull

Verdens eneste Potetgull

I 1936 begynte et unikt eventyr på Maarud Gaard. Eldstesønn hadde vært på reise til Amerika og kom tilbake til gården proppfull av inspirasjon. Det tok ikke lang tid før han begynte å lage Norges første potetchips – eller som vi liker å si; verdens eneste Potetgull.

Nordmenn hadde aldri sett noe lignende. Poteter så tynne og sprø at man ikke trengte gaffel for å spise dem. Chips kunne utlendingene ha for seg selv, familien på Maarud Gaard kom heller opp med sitt eget ord, «Potetgull», som beskrev flakene mye bedre.

Det er lenge siden 1936, men Potetgull er fremdeles noe helt spesielt. Her har vi samlet en liten liste av noe av det som gjør Potetgull så unikt:

  • Det er ikke sånn at hvilke som helst poteter kan bli til Potetgull. I MAARUD har vi lenge jobbet med å utvikle potetsorter som egner seg særlig godt for Potetgullproduksjon, og her har vi en unik sammensetning av sorter. Poteter er nemlig forskjellige, og liker forskjellig lagringstid. Flere sorter å velge mellom betyr at vi kan bruke den som er i toppform i det vi skal lage Potetgull.
  • Vi har etablert et veldig godt samarbeid med 86 norske bønder som dyrker poteter kun for oss. Som alle gode samarbeidspartnere betyr det at vi jobber sammen og hjelper hverandre. Vi snakker sammen om  både setting, vanning, høsting og transport, og er like nerdete opptatt av poteter.
  • Potetene betyr nemlig alt for oss  – de er utgangspunktet for alt gullet vi lager. Derfor tør vi ikke å la andre ta vare på dem gjennom året. Der de fleste chipsprodusenter lagrer potetene sine på eksterne lagre, har vi vårt eget potetlager på Maarud Gaard. Der kan vi gi hver minste lille knoll den kjærligheten og oppmerksomheten den fortjener.
  • Vi skal levere deilig Potetgull året rundt. Det er en liten kunst når innhøsting av poteter er begrenset til høsten. De fleste chipsprodusenter blansjerer potetene for at de skal miste stivelse og dermed gi et holdbart og sprøtt produkt. Men fordi blansjering går på bekostning av smaken, har vi i MAARUD funnet opp en verdensunik teknikk som innebærer at vi forbehandler potetene på en unik måte før de kuttes. Det har vi funnet på helt selv, og vi har selvsagt patentert hvordan dette gjøres! Det høres helt sprøtt ut, men det er altså potetene som blir sprø, ikke vi.

Slår man alt det sammen med en unik oljeblanding, en spesiell saltmarinering, en egen dyrkningsrådgiver (ja, det er faktisk stillingsbeskrivelsen), en produksjon bygget på 85 år med erfaringer, og plusser på enda et par sprø, hemmelige triks, ender man opp med MAARUD Potetgull – Verdens eneste Potetgull.

Må’ru så Maarud.