Fremtidens generasjoner skal også kunne kose seg
I snart 90 år har folk i Norge kost seg med chips fra Maarud. Vårt mål er at kommende generasjoner også skal kunne kose seg. Derfor gjennomsyrer bærekraft og samfunnsansvar alt vi gjør, ned til hver eneste potet og potetchipsflak.
For oss betyr bærekraft også at vi stadig forbedrer oss og regelmessig reviderer målene og tiltakene våre. Derfor skal vi fokusere på tre overordnede områder:
Disse er tuftet på de av FNs bærekraftsmål som vi mener er de viktigste og mest relevante med hensyn til vår drift:
Gull i EcoVadis
For andre år på rad har vi, som en del av Intersnack Group, blitt tildelt Gull-vurderingen for bærekraft av EcoVadis. Dette plasserer oss blant de topp 5 % av alle selskaper som hittil er vurdert og langt over gjennomsnittet for mat- og drikkesektoren.
Vi skal ta vare på vår viktigste ressurs – jorda
Matjord utgjør bare 3 prosent av Norges areal, og kun 1% av dette igjen kan brukes til potetproduksjon. God matjord er en knapp ressurs. Vi i Maarud er like avhengige av å ta vare på naturen som vi er av å ta vare på de fantastiske bøndene vi samarbeider med.
Uten frisk luft, rent vann og matjord blir det heller ingen potetchips. Matjord er ikke en fornybar ressurs på kort sikt. Det tar nemlig århundrer å danne ny matjord.
Vi bruker selvsagt kortreiste, norske poteter. Hele 8 av 10 poteter er dyrket under 11 mil fra fabrikken vår på Maarud Gård. Vi skal bidra til en bærekraftig potetdyrking og potetchipsproduksjon. I tillegg stiller vi høye krav til kvalitet og matvaresikkerhet, og sikrer deg som forbruker trygge og smakfulle produkter.
Vi skal redusere klimagassutslipp
Vi har forpliktet oss til å bidra til norsk landbruks mål om å redusere klimagassutslippene med 40 prosent frem til 2030. Vi er også en del av SBTi – Science Based Targets initiative – som har blitt en global standard for selskaper som ønsker å lede an i klimaarbeidet. Gjennom initiativet setter vi klimamål basert på den nyeste vitenskapen. SPTi er et partnerskap mellom CDP (Carbon Disclosure Project), FNs Global Compact (UNGC), World Resources Institute (WRI) og WWF. Som en del av Intersnack Group skal vi redusere direkte utslipp med 50 prosent og kutte utslipp med 30 prosent i verdikjeden. Ett av våre største områder er landbruket.
Vi skal fremme et bærekraftig landbruk
Maarud har egen dyrkningsrådgiver som samler og deler kunnskap mellom alle våre bønder. Sammen med våre bønder skal vi være ledende i arbeidet med å dyrke best mulig chipspotet, på minst mulig innsatsfaktorer som gjødsel og plantevernmidler. Les mer om vårt viktige arbeide fra jord til bord.
Vi skal ta ansvar for 60 millioner poser
I Norge spiser vi mer snacks enn de fleste andre i verden. Som markedsleder selger Maarud over 60 millioner poser snacks i året. Vårt mål er at disse posene skal ha ett så lavt fotavtrykk på miljøet og klimaet som mulig. Derfor jobber vi hele tiden med å forbedre måten vi utnytter ressurser på, som inkluderer overgang til å bruke fornybar energi.
Vi skal redusere matsvinn
Vi jobber for å redusere matsvinn gjennom hele vår verdikjede, fra dyrkningsrådgivning som hindrer råte og potetsvinn, reduksjon av svinn i produksjonsprosessene samt å jobbe for lengre holdbarhet på produktene som du som forbruker kjøper fra oss. Vårt mål er å redusere egen avfallsmengde og eget matsvinn med 50 prosent innen utgangen av 2025.
Vi skal øke bruken av ren energi
Vi har jobbet med energiledelse siden 2008 og kjøper i dag «grønne sertifikater» slik at vi sikrer at strømmen vi bruker kommer fra fornybare kilder. I tillegg har vi i år tatt et steg mot å være selvforsynt med fornybar energi gjennom installasjon av solcellepanel.
Vi skal resirkulere alt vannet vi bruker
Selv om snacks skal være knasende tørt, går det mye vann med til produksjonen. Poteter rett fra jordene må vaskes. Etter at de har blitt kuttet i skiver, renses de for å skylle bort overflødig stivelse. Til slutt skal potetene forvelles før de friteres.
Vi bruker også mye vann på rengjøring og nedkjøling av deler av produksjonslinjene. Men – ingenting av dette vannet går til spille. Vi har vårt eget renseanlegg som tar imot alt vann som er blitt brukt, renser det og lar det gå tilbake til naturen. Biprodukter av denne prosessen blir til kompost.