Maarud var Norges første produsent av snacks. Eventyret med produksjon på Maarud Gaard startet for nesten 90 år siden – i 1936. Én av sønnene på familiegården, Thomas Stang, oppdaget en type potet han aldri hadde sett før da han fikk det servert på restaurant under en reise til Amerika en gang på 1920-tallet. Potetchips!
Thomas tok med seg idéen hjem til Maarud Gaard og begynte å teste. Chips var et ukjent ord for nordmenn, så familien på Maarud Gaard kom heller opp med sitt eget navn for å beskrive de vidunderlige, sprø flakene «Potetgull»!
Potetchipsproduksjon kom i gang allerede i 1936, men under andre verdenskrig ble det mangel på vegetabilsk olje og Maaruds produksjon måtte settes på pause i påvente av bedre tider.
Rundt 1950 kjøpte Maarud Gaard produksjonsutstyr av en engelskmann som ikke hadde lykkes med sitt chipseventyr. I begynnelsen klarte man en daglig produksjon på 120 poser av 80 gram potetchips. Maarud Potetgull ble først og fremst solgt til folk som spiste det til finere middager, men dette skulle fort forandre seg.
I dag produserer vi over 250 000 poser om dagen for at nordmenn skal få sin favorittsnacks.
Da NRK gjorde sitt inntog i Norge på 1960-tallet, tok potetchipseventyret til Maarud virkelig av. TV-en hadde blitt det store nye samlingspunktet for stadig flere – barn og voksne satte seg foran skjermen til felles kos, og da trengte man selvfølgelig litt potetchips. På bare seks år ble produksjonen tidoblet, og potetchips ble en luksus folk kunne ta seg råd til.
På 1960-tallet kom også de første nye produktene som ikke var potetchips – Popcorn i 1961 og Bacongull i 1969.