– Den norske sommeren er kort og været lunefullt. Vi er veldig stolte av de 65 bøndene som dyrker potetene våre, sier Anne Helen Kalhovd, agrosjef i Maarud.
Mange av samarbeidene med de lokale bøndene er flere generasjoner gamle. Potetbonde Per Tovseth har jobbet på Maarud Gaard siden 1979.
Poteter i jorda nå betyr Potetgull til høsten
Så snart jorda holder over åtte grader, begynner han å sette de første potetene som omsider skal bli til Potetgullet du kan kose deg med til høsten og vinteren.
Les mer om potetene vår her
– Når vi begynner å ta opp poteten i september, er det like spennende hvert år. Hvor mye får vi? Som regel går det bra, men jeg pleier å si at man aldri kan være sikker før man har dem i hus, sier Tovseth.
Tonnevis av poteter, alle kvalitetssjekket
I løpet av året skal Maaruds potetprodusenter dyrke over 20 000 tonn med poteter som skal bli til snacks for hele Norge.
Hver eneste settepotet blir kvalitetssjekket, og det samme gjelder for potetene som til slutt går inn i produksjonen til Maarud.
Kortreiste råvarer
Den aller første norske posen potetchips ble laget i 1936 av poteter dyrket på Maarud Gaard på Disenå i Sør-Odal.
Maarud-fabrikken ligger fortsatt her, midt i landets største potetdistrikt. Åtte av ti poteter som blir til potetchips er dyrket innenfor en radius på 11 mil fra produksjonslokalene.
Les mer om Maaruds historie her
For Maarud er poteten det mest dyrebare av alt. Derfor er det en selvfølge å ta vare på naturen og jorda den dyrkes i.
Jobber for å sikre fremtiden
Når råvaren kommer fra rett utenfor fabrikken, sier det seg selv at man må ta vare på naturen rundt seg.
Kortreiste poteter er topp, men Maarud jobber også daglig med flere bærekraftstiltak – som å kutte klimautslipp med 40 prosent frem til 2030, resirkulere alt vann og redusere matsvinn. Uten frisk luft, rent vann og vital dyrkbar jord blir det ikke noe Maarud Potetgull.
– Derfor jobber vi med god agronomi og motiverer alle potetdyrkere om å tenke langsiktig og forvalte ressursene riktig, forteller agrosjef Anne Helen Kalhovd.