Poteter er et naturprodukt som kommer rett fra jorda og ofte er møkkete. Da må det naturligvis vaskes godt før det blir til en matvare.
– Når vi lager chips, går det med mange poteter. Alle disse skal vaskes, og sånt trenger vi mengder av vann til, forklarer Ole Petter.
Han har ansvar for Maaruds eget renseanlegg, som håndterer alt avløpsvannet fra fabrikken – både det fra chipsproduksjonen og såpevann fra rengjøring.
– Vannet blir møkkete av jord og skrell fra potetene som kommer inn fra jordene. I snitt tar vi imot og renser rundt 800 kubikk med vann i døgnet.
Helt rent vann tilbake til naturen
Alt vannet blandes sammen før det pumpes opp til operatørene på renseanlegget. Her kjøres vannet gjennom flere prosesser.
– Vi starter med å sende vannet gjennom en helt naturlig biologisk prosess som bryter ned bakterier, forklarer han. – I tillegg tilsetter vi kjemikalier som skiller større partikler fra vannet.
Til slutt blir vannet helt rent og kan pumpes tilbake i vakre Glomma, som renner forbi like ved. Ole Petter er stolt av å spille en viktig rolle i Maaruds arbeid for å ta vare på naturen som hele produksjonen er fullstendig avhengig av.
Lager kompost
Det er ikke bare rent vann som blir resultatet av jobben på renseanlegget. Et biprodukt etter å ha renset vannet er noe som blir kalt slam.
– Etter at vi har renset vannet, sitter vi også igjen med et slags jordholdig produkt som er litt bløtere enn vanlig jord. Dette håndterer vi i en egen komposteringsprosess sammen med potetavfall, flis og andre jordprodukter.
Det handler om å gi tilbake til naturen vi kommer fra
Renseanlegget er bare én del av Maaruds satsing på bærekraft.
– Potene våre er kortreiste, og dyrkes stort sett under 11 mil fra fabrikken, forklarer Ole Petter. – Vi har også forpliktet oss til å bidra til at norsk landbruk kutter klimautslippene med 40 prosent innen 2030 og 50 prosent innen 2032. I tillegg jobber vi aktivt med å redusere matsvinn.