Maarud

På et jorde rett utenfor fabrikken står potetdyrker Per og vurderer årets avling. Jordet tilhører Maarud Gaard, der snackseventyret startet i 1936. Selv har han dyrket poteter som blir til potetchips helt siden 1979 – en skikkelig potetchipsekspert!

Fersk potetchips
Man snakker sjelden om at potetchips kan være fersk.

– Men alt fra gården her går rett i produksjon inne på fabrikken i løpet av de tre ukene det tar å få inn potetene. Ferskere og mer kortreist potetchips får du ikke, sier Per. 

Han innrømmer at han nok ikke greier å kjenne på smaken akkurat hvilke poser potetchips som kommer fra åkeren han jobber i, men den aller beste smaken mener han likevel er når chipsen er laget fra de ferske høstpotetene.

Følger nøye med
Jobben til Per begynner tidlig i mai, så snart jorda er varm nok til å sette ut settepoteter.

– Jorda må holde minst åtte grader, og vi setter dem rundt tre–fire centimeter dypt. Så gjødsler vi med både vanlig fullgjødsel og startgjødsel for at poteten skal spire fort.

Utover sommeren følger han nøye med på hvordan plantene vokser, og mot slutten av juni begynner sprøyting mot tørråte.

Like spennende hvert år
– Og når vi så begynner å ta opp poteten i september, er det like spennende hvert år. Hvor mye får vi? Og hvor godt har potetene greid seg gjennom sesongen? Som regel går det bra, men jeg pleier å si at man aldri vet helt sikkert før man har potetene i hus!

Potetopptakingen tar rundt tre uker, og resultatet blir rundt 13 000 tonn. Det er viktig for produksjonen at de fleste potetene blir omtrent like store, og med sin lange erfaring som potetbonde for Maarud, klarer Per å få de aller fleste til å bli mellom 40 og 70 millimeter.

–Det er ikke alltid lett å kontrollere, men vi prøver å stoppe veksten hvis vi ser at potetene er i ferd med å bli for store. De potetene som er for store eller for små, blir blant annet til potetmel.

Høye kvalitetskrav
I de 45 årene Per har dyrket poteter for Maarud, har mye endret seg.

– Det har skjedd mye på maskinfronten, og vi dyrker mye mer enn før. Da jeg startet, ble potetene sortert for hånd, noe som selvsagt førte til at alt var litt mindre i målestokk. Kvalitetskravene er heldigvis veldig høye nå, og noe av det vi passer aller mest på, er å unngå sykdommer eller for eksempel grønne poteter. Grønn potetchips er det ingen som vil ha!